Er is werk aan de winkel Accountancy! Vanochtend een stuk gelezen op Nu.nl, over Accountants die een cultuuromslag nodig vinden. Ik deel deze mening ten zeerste. Als je een trotse accountant bent die van het vak houd kun je ook niet anders dan deze mening delen. Wereldwijd gaan alle accountantskantoren heden ten dage uit van eigenbelang en winst maken. Niet van de kwaliteit van verleende services of de correctheid van de verleende verklaringen.
Het zal lastig worden de opgedane schade aan de reputatie te herstellen. Het instellen van raden van commissarissen met externe leden wordt genoemd, maar ook bestuursleden van accountantsfirma’s een winstonafhankelijke beloning geven. De tijd zal het leren of deze voorstellen de gewenste perceptie teweeg kunnen brengen. Ikzelf heb nooit gesnapt waarom de topmannen ook enorme bonussen wegschrapen voor werk waar ze al riant voor betaald worden. En let wel, ze hebben het niet naar behoren gedaan, anders zaten we nu niet met de reputatie schade, die nu een aantoonbaar negatief effect heeft op andere vakgenoten die de eer nog enigzins hoog proberen te houden.
Netwerken
Deze ’toppers’ hebben elkaar jarenlang de hand boven het hoofd gehouden en middels het ‘old boys network’ de lucratieve positie’s bij de grote kantoren toegeschoven. En ook daar zit een aspect wat een cultuuromslag verdient. Het netwerken… Dit land is er groot mee geworden en begrijp me goed, daar is ook in essentie niets mis mee, maar in de accountancy zijn we er behoorlijk in doorgeslagen. Er zijn mensen doorgeschoven naar functies waar men de kennis voor ontbeert en er zitten (nog steeds) gekwalificeerde mensen voor die desbetreffende functie’s thuis. Vanwege het simpele feit dat men niet tot ‘het netwerk’ behoort. Erg triest en economisch onverantwoord. De mensen om de cultuuromslag teweeg te brengen zijn er dus wel, maar zitten niet op de plekken waar ze nodig zijn.
Als accountants dienen te worden begeleid binnen hun organisatie dan zegt dat direct dat men bij HR het werk niet goed gedaan heeft. De kwaliteit van het werk gaat daar dus onherroepelijk onder lijden. Tel daarbij op de targets die gehaald moeten worden en de druk die daarmee op de schouders komen te liggen van ondergekwalificeerde mensen en men krijgt een zeer geschikte formule voor een foutenfestijn.
Veel financial controller’s, accountants en boekhouders zijn vergeten waarom ze ooit met dit vak zijn begonnen. De kwaliteitsstandaard en verantwoordelijkheid die bij deze beroepsgroep hoort is ‘missing in action’ op deze belangrijke werkplekken. De keren dat ik aan werknemers of leidingevenden van een afdeling vragen stelde waarop het antwoord “Dat moet ik even gaan uitzoeken” terug kwam zijn niet meer te tellen. Echt zorgelijk. En dan denk ik, neem dan ook goede professionals aan die je nauwelijks iets meer hoeft uit te leggen vanwege de ervaring die ze bezitten.
Ik zie meer en meer dat vriendjes op de werkvloer om meer kans te krijgen op een hogere positie, belangrijker wordt geacht dan je klant 100% kunnen bedienen. En als je er iets van zegt is men op de tenen getrapt. Jaar in jaar uit hebben er incidenten plaatsgevonden waarbij Nederlandse accountants betrokken waren en de tijd is gekomen om daar nu echt iets aan te doen. Door onszelf, maar ook door de overheid.
Binnen onze maatschappij zien we dat meer en meer mensen het ZZP-schap en freelancer bestaan omarmen, al dan niet uit vrije wil of door economische omstandigheden gedwongen. En onze visie is dat dit ook niet meer zal veranderen, maar dat deze groep alleen maar zal groeien. Probleem is echter dat deze groep ondernemers totaal geen vertrouwen heeft in boekhouders en accountants en daarom de boekhouding zelf gaan doen. Begrijpelijk, maar dit belooft probleem op probleem te geven in de komende jaren bij de Belastingdienst.
Waarom pakken wij als beroepsgroep,
samen met de overheid en de belastingdienst,
niet gezamenlijk de fakkel op
en maken een opgave van boekhoudkantoor voor iedere ondernemer,
bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht?
Zo kan enerzijds de overheid controle uitoefenen op de beroepsgroep, kan de beroepsgroep zichzelf transformeren en blijft de belastingdienst veel controle werk bespaart. Als zelfstandige boekhouders of accountants, of de kleine kantoren, zelf geen financial controlling achtergrond hebben, worden de grotere accountancy kantoren ingeschakeld om die controle uit te voeren. Zo profiteert iedereen van de kennis die aanwezig is, blijft de kennis ook beschikbaar en stellen we ons in op de veranderende arbeidsmarkt en economische omstandigheden.
Volgens ons een goede aanpak om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Er is ook geen betere tijd aangebroken om hier mee te starten.