Verandering accountancybranche komt langzaam in zicht

Op 17 mei j.l. las ik een prachtige column in het NRC van Youp van het Hek. Ik vond hem als caberetier al leuk maar hij schrijft ook geweldig. Het ging over de accountancy wereld en een zeer bekende firma expliciet en dit zou iedere ZZP’er en freelancer moeten lezen. Het stuk is voor 98% juist, ik vond het een genot om te lezen. Dat uiteindelijk een caberetier het zo goed opsomt, want laten we eerlijk zijn, het is de waarheid. Ik zou niet weten of hij een boekhoudkundige of financiële achtergrond heeft, corrigeer me als ik er naast zit, maar hij slaat de spijker op zijn kop…

In de 7e alinea van het stuk vraagt hij of de mensen in kwestie hebben zitten tukken of gewoonweg te laf zijn om hun mond open te doen. Daar kan ik wel een boekje over openen. Over ’tukken’ kan ik kort zijn. Veel mensen die bij deze bedrijven het voor het zeggen hebben, zijn het bedrijf binnen gekomen (of doorgegroeid) en hebben zich een bepaalde ‘status’ aangemeten… Soms terecht, maar vaker onterecht. Een zeer groot deel van hen kent de basis van het boekhouden niet en ziet alleen maar de eind resultaten als cijfers voorbij komen. Maar het grootste deel van het creatieve boekhoud proces bevindt zich daar onder, komend vanuit de basis, en als je dat niet snapt, kun je nooit weten hoe het hele proces in zijn werk gaat.

“Zijn ze dan te laf om hun mond open te doen?”

Ook, ze bezitten een belangrijke baan met status en die wil je natuurlijk koste wat kost behouden. Et voilà, de ideale omstandigheden voor het onstaan van politiek gekonkel zijn geboren. Want dat zijn het eigenlijk, politici, het lijkt er wat dat betreft soms meer op een overheidsinstelling en dan heb ik het nog niet eens over het onderwerp discriminatie wat veel voor komt.

Ik heb in meerdere landen als accountant gewerkt en Nederland kan uitblinken in een hoop branches, maar de accountancy hoort daar (in de huidige hoedanigheid) niet bij ben ik bang. Dingen die men in Nederland door de vingers ziet, wordt in Engeland bijvoorbeeld direct uitgezocht. Even een mooi praktijk voorbeeld. Opgedaan bij een bekend internationaal bedrijf met vestigingen over de hele wereld, zo ook in ons lieve kikkerlandje. Er werkt een jongen op de afdeling boekhouden, een jaar of twee geleden afgestudeert aan de universiteit en wil dol graag manager worden van een boekhoudafdeling. Maar, hij kan niet eens een stuk kasboek inboeken… Serieus. Het ontvangen geld was geplaatst aan de credit kant en de uitgaven uit de kas op de debit kant. Ik kan er naast zitten, maar dat is iets wat men als eerste leert; dat ontvangst hoort bij debit kant en uitgaven bij credit kant. Toen ik hem daar over aansprak, zei hij dat hij het zo heeft binnen gekregen.

Ik zeg zonde van het studiegeld, want ik weet niet wat hij dan wel op de universiteit heeft geleerd als aan de basis al een fout wordt gemaakt. Ik dacht ik kan beter les gaan geven in boekhouden. Het was op een vrijdagavond, de maandag erna heeft hij het boeken weer teruggedraaid… Ik was echt verbaasd… Na een maand kreeg ik te horen dat ik ‘over gekwalificeerd’ was voor de job. (Kijk, het politieke spelletje komt om de hoek kijken) Oh ik kreeg nog een positief advies mee; de manager adviseerde me dat het slim zou zijn om als zelfstandige te gaan starten. Kijk Youp, een mooi voorbeeld wat de consequenties zijn als je je mond opent en wil zorgen dat de boeken van een bedrijf ook écht kloppen. Nee, ze zijn niet laf, ze willen graag hun baan houden.

 

De verandering is in zicht

De boekhoud naam is in de huidige economie tot schande gebracht door dit soort grote organisaties, wat er toe geleid heeft dat ik gestart ben met mijn eenmanszaak iAccount4u, want ik zag uiteindelijk in dat het tijd was. Vanaf de crash van de wereld markt in 2008 zag ik het al aankomen. Als je snapt hoe de economie in elkaar steekt dan kijk je wel uit om met iets als de ‘beurs’ in aanraking te komen, maar ja, we doet het toch want het zit in de natuur van de mens. We willen altijd meer. ‘By any means necessary’. Als de buren een nieuwe flatscreen hebben, dan wij minimaal ook een nieuwe, liever nog een nieuwe auto! Eén van de grootste problemen in de huidige maatschappij.

iAccount4u is in het leven geroepen voor mensen die het boekhouden niet ‘snappen’ en mensen die (net) zijn gestart met hun onderneming, om ze te helpen op een gezonde manier hun onderneming op het financiële vlak te runnen. Klassiek gevolg van het veranderen van de maatschappij met meer zelfstandige ondernemers die het dure prijskaartje van een gemiddeld boekhoudkantoor niet kunnen betalen. Het is werkelijk ongelooflijk wat voor prijzen de gemiddelde accountancy kantoren in 2011 hanteerden. Toen ik mijn marktonderzoek deed was er trouwens nauwelijks een prijs van een boekhoud- of accountancykantoor online te vinden. Ik kon dat niet begrijpen dus vroeg ik offertes aan en ik viel van mijn stoel toen ik ze binnen kreeg. Niet te geloven, als je meer dan een uur moet gaan schrijven om een faktuur te maken dan zegt dat heel veel. Ik belde een paar oud collega’s van me uit New York en discussiëerde met hen over het voorgaande. Dat was het moment waarop ik op het idee kwam, niet gek ook gezien de achterliggende gedachte dat er veel ondernemers uit mijn familie komen. De boekhoud kennis is aanwezig, ervaring opgedaan in meerdere landen, waarmee de ultieme mix aanwezig is om startende ondernemers, ZZP’ers & Freelancers, bezig te laten zijn met de werkzaamheden waar ze goed in zijn en zij toe kunnen kijken vanuit hun huie stoel, hoe de administratie en boekhouding netjes verzorgt wordt. Met een lage instap prijs en duidelijke fee’s per maand, afhankelijk van het gewenste pakket, wat zelfs compleet naar wens samen te stellen is.

De laatste 1,5 jaar zie ik steeds meer bedrijfjes opduiken met een zelfde soort concept gedachte, specifiek gericht op de ZZP’er en met soms zelfs de prijzen zichtbaar. ‘Copying is the best form of flattery’ zullen we maar zeggen, maar dat is natuurlijk niet waar het om gaat. Het is de kennis en service die het onderscheid maakt. Je kunt mensen niet tegen houden hun ‘piece of the pie’ te willen toeëigenen. Ik zou willen afsluiten met de mededeling dat er nog wel degelijk goede boekhouders en accountants in dit land aanwezig zijn en dat die niet allemaal voor exorbitante bedragen bij grote accountanskantoren werken. Begrijpelijk dat zelfstandigen en kleine MKB’ers het zelf maar proberen maar wees geen dief van uw eigen portemonnee, laat uw boekhouding en/of administratie over aan een deskundige, in mijn geval al zeg ik het zelf, voor een zeer schappelijke prijs.

Ik las dat in 2014 meer ZZP’ers dan ooit te voren onze arbeidsmarkt bevolken. Als je zelf ZZP’er bent en dit leest, het is in het begin wellicht niet het makkelijkste pad wat je bewandeld. Geef niet op, uiteindelijk zul je de vruchten gaan plukken voor het harde werk wat je in je onderneming stopt. Denk je er aan om als zelfstandige te starten, maak dan een ondernemingsplan en laat het checken door een deskundige, schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en meld je aan bij bijvoorbeeld Stichting ZZP Nederland. De markt veranderd en er spelen steeds meer bedrijven op in, zelfs het bankwezen blijft niet achter. Knab is op dit moment de bank die écht meedenkt met de zelfstandige.

De service en kwaliteit van deze twee organisaties staat in dienst van de ZZP’er en is van een hoge standaard. Ik wens jullie bij deze allemaal veel succes en Youp, ‘Bottoms up’ as we say in English… Bedankt voor het wakker schudden!

 

De verandering komt langzaam in zicht

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.