Hervorming van onze economie via de stembus

Waarom iAccount4u vind dat je vooral moet stemmen

Voor zelfstandigen, door zelfstandigen!

In december 2013 las ik een stuk in de krant over de verwachting van het UWV dat het aantal mensen met een WW-uitkering aan het eind van het jaar 2013 op 460.000 zou liggen. Mensen verwachten echter dat dit getal ook dit jaar omhoog gaat daar werkgevers scherp opletten of men overeenkomsten tussen hen en de werknemers willen verlengen. De groep mensen met een WIA uitkering was in 2010 gemeten het hardst gegroeid sinds 2000.

Om het hier boven geschetste tij te keren heeft het UWV meer krachten (tijdelijk honderd extra mensen) ingezet bij de sollicitatiehulp om werkzoekenden via de website Werk.nl te benaderen / helpen in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Maar door de enorme aanwas aan werklozen de afgelopen jaren kunnen die ‘hulpverleners’ het niet aan, wat te begrijpen is. Men verwacht een toename van zo’n 80.000 vacature’s dit jaar maar dat is zeer positief ingeschat. In ieder geval, ze doen hun best om mensen aan een baan te helpen.

In mijn ogen zet het UWV echter de extra mankracht op een verkeerde plek in het traject in. Men zou bijvoorbeeld beter een speciale afdeling op kunnen zetten om dieper te kijken naar aanvragen omtrent ontslagvergunningen die aangevraagd worden door bedrijven. Werkgelegenheid verdwijnt door de ontslaggolf. Daarbij hebben sommige werkgevers totaal geen verstand van dit proces, men kan wel het UWV inschakelen en een reden aangeven maar vaak klopt dit niet helemaal. Werknemers belanden daardoor op straat zonder een ‘geldige’ reden, of een reden die zo onduidelijk is dat goed onderzoek teveel tijd vergt, of van een ontslagvergoeding geen sprake kan zijn omdat de werkgever compleet blut is en de handdoek dus al van tevoren in de ring wordt gegooid. In veel gevallen is het onterecht en daar dient het UWV te helpen door 2 kanten van het verhaal goed te onderzoeken, zeker voor de zaak bij de kantonrechter op schoot valt.

Als u werkt voor een overheidsinstantie en er staat een re-organisatie aan te komen, zorgt personeelszaken er tijdig voor dat werknemers ingelicht worden en worden diverse procedure’s opgestart. Van daar uit keert de werknemer vaak snel weer terug in het arbeidsproces middels een nieuwe werkgever zonder verdere problemen. Ten tijde van het kabinet Kok was er een integratiebeleid voor iedereen, maar door de huidige ‘kostenbesparingen’ is er van ‘beleid’ nauwelijks sprake meer. We kunnen dan moeilijk gaan doen richting UWV maar die zijn ook aan regels en wetten gebonden.

Het UWV moedigd ook mensen aan om vrijwilligerswerk aan te pakken naast haar WW-uitkering. Dat is op zich een nobele zaak, alleen begrijp ik niet waarom het UWV en bijvoorbeeld de Belastingdienst niet beter samen werken. Het is bekend dat de belastingdienst het erg druk heeft en het werk nauwelijks aan kan. Het is ook bekend dat er veel werklozen onder accountants, boekhouders en financieel medewerkers zijn. Veel zelfs met een HBO niveau afgeronde opleiding en jaren ervaring. Dat kan gewoon in het data bestand gevonden worden. Waarom worden die mensen bijvoorbeeld tijdens de uitkeringsperiode niet toegewezen om hulp te bieden op die afdelingen / werkplekken (binnen hun vakgebied) waar hulp nodig is? Er staan genoeg overheidspanden leeg om ruimte te kunnen faciliteren. Zodoende kunnen professionals blijven solliciteren vanuit een (soort van) ‘baan’ en kunnen overheidsinstellingen als bijvoorbeeld de Belastingdienst onder de hoge werkdruk uitkomen. Als deze mensen een nieuwe baan vinden is dat prima en is de overheid weer wat beter geholpen. Dat noem ik nou een vorm van nuttig ‘vrijwilligerswerk’…

Maar wat is nu eigenlijk vrijwilligerswerk volgens het UWV?

Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Dat mag. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om uw sociale contacten te onderhouden. Maar bent u op zoek naar betaald werk? Dan mag het vrijwilligerswerk uw re-integratie niet in de weg staan.

Vrijwilligerswerk is werk:
waarvoor u niet betaald krijgt (op een mogelijke onkostenvergoeding na) en waarvoor u ook geen betaling kunt verwachten;
dat u doet voor een kerk, moskee of een maatschappelijke organisatie (zoals een sportvereniging of een bejaardentehuis);
dat u of een ander niet eerder voor loon deed.

Geldt dit niet voor het werk dat u doet? Dan is het geen vrijwilligerswerk. Voor UWV bent u dan niet bezig als vrijwilliger. Dit heeft gevolgen voor uw uitkering.

Dus, als je in dat opzicht pro-aktief in de samenleving wilt staan en initiatief wilt nemen kan dat zo maar weer gevolgen hebben voor je uitkering. Daar zit een werkloze natuurlijk niet op te wachten en haalt een pro-aktieve houding direct onderuit.

We zien hierboven enkele redenen waarom mensen steeds vaker voor zichzelf beginnen te werken. Mensen worden ontslagen uit een vast dienstverband terwijl ze jaren hard gewerkt hebben voor hun werkgever. Een steeds groter wordende groep langdurig werklozen, weinig uitzicht op een baan in zijn of haar vakgebied, aanwas van jongere werklozen die de ‘oudere in de weg zit’ en vice versa, er lijkt vaak maar één uitweg en dat is als zelfstandige te werk gaan. Het aantal ZZP’ers en freelancers in Nederland groeit dus ook gestaag.

Binnenkort dient er gestemd te worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, vergeet vooral niet waarom en voor wat. Ik zou een partij kiezen die voor u als zelfstandige het beste voor heeft. Flexwerkers, ZZP’ers en freelancers hebben de toekomst en worden de ‘backbone’ van onze economie. Help jezelf als zelfstandige en andere gelijkgezinden door slim te stemmen. Hervorm onze arbeidsmarkt mede via de stembus!

Veel succes!

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.